Angst - Hvad er angst?

Angst - når overlevelsesmekanismen tager overhånd 

Angst er en biologisk overlevelsesmekanisme, som igennem årtusinder har hjulpet mennesker og dyr til at overvinde truende eller farlige situationer. Når der er fare på færde, og angsten udløses, rammes kroppen af en choktilstand, der også kaldes for stressresponsen. 

Stressresponsen refererer til det intuitive system, som gør os i stand til enten at kæmpe eller flygte, når vi oplever fare omkring os.

Angst er således et almenmenneskeligt fænomen, der er til for at beskytte og hjælpe os, og en helt naturlig del af det at være til. Sommetider kan angst dog komme til at fylde for meget i livet og derved blive destruerende for livskvaliteten. 

Skadelig angst består ofte af destruktive tanker, følelser og fornemmelser, der er flettet sammen til en hårdknude af indre uro og katastrofetanker – og i sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at søge hjælp til sin angst.

Læs mere om stress

Angstens ansigter 


Angsten kan blive problematisk, når den går fra at være et biologisk fænomen, der er til for at hjælpe os, til en lidelse, der får os til at opleve frygt, stress og katastrofetanker, når der reelt ikke er fare på færde. Hvis du oplever grundløs eller uberettiget angst, er det vigtigt at tage det alvorligt. Det kan få store konsekvenser, hvis angsten er til stede, når der ikke er grund til det. 

Angst er ikke nødvendigvis logisk, og det kan være svært at fastslå, hvor den kommer fra. For nogle er angsten opstået efter en traumatisk oplevelse, mens angsten for andre er relateret til stress eller bekymring om relationer, arbejde og samfund. 

Angsten har mange ansigter og mange forskellige former. Nedenfor kan du se nogle af de symptomer, der ofte er kendetegnende for angst – bemærk, at flere af symptomerne også kan være et udtryk for andre lidelser.
Fysiske symptomer på angst
Indre uro · Trykken for brystet · Svimmelhed · Maveproblemer · Kulde- eller varmefølelse · Rysten · Muskelspændinger · Åndenød og hyperventilation · Uvirkelighedsfornemmelse

Tankemæssige og kognitive symptomer på angst
Katastrofetanker · Tendens til overdreven bekymring · Frygt for at dø eller miste kontrollen · Forvirring · Manglende koncentrationsevne · Sløret syn

Adfærdsmæssige symptomer på angst
Undgåelsesadfærd· Sikkerhedsadfærd· Misbrug · Isolation · Kontroladfærd eller tvangsmæssig adfærd

Der er mange forskellige former for angst, og symptomerne på angstformerne varierer, ligesom intensiteten af dem. Uanset hvilken angstform du oplever, kan den blive begrænsende for dit personlige, faglige og sociale liv, hvis den ikke behandles. Det er derfor nødvendigt at turde tale om sine udfordringer og finde den rette hjælp, hvis man oplever problemer med angst. 

Få hjælp til din angst 

Jeg har selv personlig erfaring med angst. Hos mig viste angsten sig som anfald af panik og frygt, der kunne kædes sammen med et højt stressniveau. 

En indlæggelse på tre døgn blev starten på et langt forløb med angstanfald, som heldigvis blev behandlet med stressbehandling – og i dag er jeg kureret for mine angstanfald. Erfaringen har jeg dog med mig, og jeg vil meget gerne hjælpe folk, der, ligesom jeg, oplever perioder med angst og angstanfald. 

Oplever du problemer med angst, kan jeg hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type angst du kæmper med, og hvilke faktorer der spiller ind. 

Er din angst stressrelateret, kan jeg hjælpe dig. Har din angst andre årsager, ser jeg det som min fornemmeste opgave, at hjælpe dig godt videre. Jeg har et stort netværk af dygtige psykologer, terapeuter og læger, der står til rådighed og er klar til at hjælpe dig.

Dette kan du selv gøre… 

Det er muligt at forebygge angst på forskellige måder, men det er forskelligt, hvad der virker for den enkelte – find den måde, der passer bedst til dig.

Få nok søvn 
Vi har brug for søvn for at kunne holde hjulene i gang, og får vi ikke nok søvn, kan hverdagen blive uoverskuelig og stressende. Sørg for at få god søvn – og rigeligt af den.

Naturkontakt og motion 
Motion holder kroppen i gang og giver plads til fordybelse. Find en træningsform, der passer til dig – hvis din krop er overbelastet af stress, er det vigtigt, at du ikke dyrker hård træning, da det vil kunne stresse dig yderligere. Find i stedet en rolig motionsform, hvor du nyder bevægelserne. Det kunne være svømning, cykling, yoga en rolig løbetur eller gåture. 

Naturen er for mange en overset ressource - naturkontakt kan give indre ro og velvære, så tag en tur i skoven, og nyd fuglenes sang og bladenes farver.

Tal om det 
Det er altid en god idé at inddrage venner, familie og måske nære kollegaer, når livet er svært. Hold ikke angsten tæt til kroppen, men fortæl andre, at det er svært – og søg hjælp, hvis det er nødvendigt.

Lad mig hjælpe

Opleverdu symptomer på stress, eller vil du gerne modtage effektive metoder til at forebygge stress, kan du med fordel kontakte mig for at påbegynde et stresscoachingforløb. 

Du kan kontakte mig ved at ringe på telefon 26 16 41 46 eller ved at skrive en e-mail til kontakt@hellegottenborg.dk. Jeg holder til i et naturlækkert område ved Bording mellem Silkeborg og Herning.

Endelig kan du vælge at udfylde kontaktformularen til højre, og jeg vil kontakte dig. 

Contact Us

Udtalelser

Share by: